Fra byhaver til lækker mad

10 elever er startet på fagretningen Byhaver og gastronomi, som er et helt nyt grundforløb 1 på erhvervsuddannelserne. Det handler om at lave mad, og det handler om at lære, hvor råvarerne kommer fra, og hvordan den produceres.

10 elever er startet på fagretningen Byhaver og gastronomi, som er et helt nyt grundforløb 1 på erhvervsuddannelserne. Det handler om at lave mad, og det handler om at lære, hvor råvarerne kommer fra, og hvordan den produceres.

17-årige August er i gang med Byhaver og gastronomi, som Hotel- og Restaurantskolen og Roskilde Tekniske Skole udbyder i fællesskab. Han sidder foran computeren i et klasseværelse på Roskilde Tekniske Skoles grønne afdeling Vilvorde, og er dybt koncentreret om at forberede et oplæg om grøntsager.

Mad og fødevareproduktion vigtig i den grønne omstilling

August har valgt at starte på Byhaver og gastronomi, fordi han gerne vil vide noget om, hvor maden kommer fra, og hvordan det produceres. Han har en særlig interesse for vegetarisk mad.

- Her på Roskilde Tekniske Skole handler det om, at så grøntsager, holde bede fri for ukrudt og så høste råvarer, som vi gør i dag, fortæller August.

Oplægget, som han og hans gruppe arbejder på, skal først være færdig dagen efter. Senere på dagen skal de i haverne. Det er netop hele pointen med fagretningen, der er målrettet de 15-17 årige:

- Mange unge interesserer sig for mad i en bred forstand – alt fra velsmagende tilberedning til grøntsagernes vækstbetingelser. Netop fødevareproduktionen er helt afgørende i den grønne omstilling, som vi står overfor, og her kan de unge gøre en konkret forskel. Når eleverne her har gennemført grundforløb 1, har de en bedre forståelse af, hvad madproduktion er, og de kan vælge at blive fx kok, gartner eller landmand, og på den måde bidrage til den grønne omstilling, fortæller Susanne Ogstrup, uddannelsesleder på Roskilde Tekniske Skole.

Fra klasseværelse til haver og maver

August klapper computeren sammen. Undervisningen i klasseværelset er ved at være forbi, og hele holdet skal ud i haverne for at høste og samle mad. Radiser, jordskokker, porrer og meget mere. Det hele skal ende op med en lækker suppe, som skal laves over bål.

Holdet startede i august, og August er glad for sit valg, bl.a. fordi han godt kan lide at skifte mellem snitteknivene og hakkejernet og så den teoretiske undervisning om dyrkning og tilberedning af maden. Han kan klart anbefale andre unge fra 9. -10. klasse, der interesserer sig i forløbet fra jord til bord, at gå samme vej som ham.

Højt humør

På vej fra klasseværelset til haverne og maden, bliver der hygget og grinet. Der er god stemning og højt humør. Andreas på 16 år er startet på samme hold som August. Også for ham betyder det meget at vide noget om maden:

- Det er fedt at få den baggrundsviden om den mad, som vi står og laver.

Der går hurtigt et par timer i haverne med at grave, plukke og placere maden i de rigtige kasser. På holdet skiftes eleverne til at udføre arbejdet. Samtidig fortæller underviserne Melissa og Anton om, hvornår man kan se på en blomstrende jordskok, at den er klar til at blive gravet op. Eller hvordan man behandler grøntsagerne efter opgravning: ”Kaster du grøntsagerne ned i kassen, risikerer du, at de får tryk, og så er levetiden kortere,” forklarer Melissa en af eleverne, der gerne vil hurtigt videre med arbejdet.

En god kombination

Kombinationen med undervisning på både Roskilde Tekniske Skole og Hotel- og Restaurantskolen fungerer godt for Andreas:

- Det har været mega fedt at switche mellem skolerne og lære noget forskelligt om mad, og vi er kommet rigtig godt fra start sammen på holdet, siger han.

Alle grøntsagerne bliver samlet sammen. Nu går turen til bålstedet. Der skal laves lækker suppe, med grøntsager dyrket af gartnereleverne på markerne ved Vilvorde.

Få mere at vide

Fagretningen Byhaver og gastronomi 

Se billederne

 

Udskriv

ROSKILDE TEKNISKE SKOLE

 Til forsiden

 

Roskilde Tekniske Skole
(postadresse og administration)
Postboks 132, Pulsen 10
4000 Roskilde

 46 300 400

 Mandag-torsdag kl. 8-15.30
 Fredag kl. 8-14

Kr. Himmelfart 9-10. maj lukket
Grundlovsdag 5. juni kl. 8-12

 rts@rts.dk

CVR-nr. 44053128
EAN-nr. 5798000556874