Martin vil hjælpe arter frem

Martin vil hjælpe arter frem

Martin Schwarz er uddannet dyrepasser fra Roskilde Tekniske Skole. Lige nu er han ansat i Conservation-afdeling i Københavns Zoo, hvor han er med til at hjælpe truede arter.

Martin Schwarz er uddannet dyrepasser fra Roskilde Tekniske Skole. Lige nu er han ansat i Conservation-afdeling i Københavns Zoo, hvor han er med til at hjælpe truede arter.

I Københavns Zoo er der dyr, som du som gæst kan kigge på. Men bagom kulisserne med løver, elefanter og pingviner foregår der også et arbejde, som handler om at støtte truede dyrearter.

- Mit primære arbejdsområde er nogle af Danmarks mest truede biller, fx grøn pragttorbist. Kort fortalt, så indfanger vi nogle eksemplarer af truede arter, avler på dem og sætter dem så ud igen. Enten for at styrke bestanden i det område, hvor vi har fundet dem, eller for at sætte en bestand i gang et helt nyt sted, fortæller Martin.

Mød Martin her, hvor han fortæller om arbejdet i Københavns Zoo:

VIDEO: Mød Martin her, hvor han fortæller om arbejdet i Københavns Zoo.
(Video: Roskilde Tekniske Skole)

Masser af viden fra udlandet

Dyrepasseruddannelsen er en uddannelse, som veksler mellem forløb på skolen og praktikforløb i en virksomhed. En del elever på erhvervsskolerne tager en del af deres praktikforløb i udlandet. Martin valgte at tage alle sine praktiske forløb i udlandet:

- Jeg fandt hurtigt ud af, at det kunne jeg godt finde ud, og jeg kunne mærke, at det gjorde noget godt for min faglighed. Der er forskellige måder at gøre tingene på i forskellige lande. Jeg oplever, at jeg har fået en nuanceret tankegang og kendskab til mange metoder, fordi jeg har været i oplæring i udlandet flere steder, siger Martin.

Hør Martin fortælle om at udvikle sig ved at tage en del af uddannelsen i udlandet:

VIDEO: Hør Martin fortælle om at udvikle sig ved at tage en del af uddannelsen i udlandet.
(Video: Roskilde Tekniske Skole)

Martin vil gøre en forskel

Martin har været i Holland, Norge, England, Estland og Litauen – nogle af stederne har han været flere gange i forbindelse med nogle projektansættelser. Men dyrene har altid fyldt meget for Martin.

- Dyr har fascineret mig lige siden, jeg var helt lille. Det gælder alle aspekter: fra at se på dyr til at passe og pleje dem. Med tiden har min interesse for dyr taget en drejning. Jeg er blevet mere og mere interesseret i at gøre en forskel for de arter, som er meget pressede. Det fik jeg i den grad øjnene op for, da jeg var i en zoo i Holland, forklarer Martin. Her fandt Martin en eremit, som er en stor bille, der ikke har været set i over 80 år. Derudover var han med til at fremavle eksemplarer af den europæiske hamster, som så blev sat tilbage i naturen.

- Det der interesserer mig mest ved faget og branchen er, at jeg kan være med til at gøre en forskel for nogle arter, især i vores egen del af verden. Lige præcis i Europa har vi både ressourcer og viden til at passe på arterne. Men selv her halter det. Vi er fx alt for gode til at rydde op i naturen. Vi skal blive bedre til at skabe bedre rammer for dyreliv – fx ved at lade det døde træ blive liggende i skovbunden, forklarer Martin.

Fremtiden for Martin

Hvad fremtiden skal bringe for Martin, er han ikke sikker på – ud over at det kommer til at handle om dyr og naturbevarelse. – Hvor jeg arbejder, betyder ikke så meget for mig. Det der betyder noget er, at arbejde med nogle spændende dyr, som jeg kan være med til at gøre en forskel for. Jeg ved godt, det er en lille forskel. Men den er der, og det betyder noget for mig, slutter Martin

Få mere at vide

Bliv dyrepasser

Se billederne

 

Udskriv

ROSKILDE TEKNISKE SKOLE

 Til forsiden

 

Roskilde Tekniske Skole
(postadresse og administration)
Postboks 132, Pulsen 10
4000 Roskilde

 46 300 400

 Mandag-torsdag kl. 8-15.30
 Fredag kl. 8-14

Kr. Himmelfart 9-10. maj lukket
Grundlovsdag 5. juni kl. 8-12

 rts@rts.dk

CVR-nr. 44053128
EAN-nr. 5798000556874