Er dit næste skridt en erhvervsuddannelse?

Er dit næste skridt en erhvervsuddannelse?

"Vi er ikke ens, men vi står samme sted i livet", lød det i H.K.H. Prins Christians tale ved hans fødselsdag. Det samme gælder alle jer, som skal til at vælge ungdomsuddannelse, for nu handler det om dit næste skridt på din uddannelsesrejse. 

"Vi er ikke ens, men vi står samme sted i livet", lød det i H.K.H. Prins Christians tale ved hans fødselsdag. Det samme gælder alle jer, som skal til at vælge ungdomsuddannelse, for nu handler det om dit næste skridt på din uddannelsesrejse. 

Uanset om du har haft en drøm fra din børnehavetid eller om du er uafklaret og i tvivl, så handler det nu om at turde tage næste valg og gå i gang. Denne artikel handler om nogle af de mange muligheder på Roskilde Tekniske Skole – og hvad du kan overveje, når du vælger.

Erhvervsuddannelser (eud) og eux, hvor du tager en studentereksamen samtidig, er værd at overveje, for der er masser af muligheder. Du behøver ikke at være et lysende talent på forhånd for at blive dygtig – og uanset hvad du vælger, kan du vælge om og bygge videre på det, du har lært undervejs.

Det du finder spændende

På erhvervsuddannelsernes grundforløb får du en bred introduktion til uddannelser og et brancheområde i den fagretning, som du vælger. Efter grundforløb 1, som varer 20 uger, kan du frit vælge, hvilken af de over 100 erhvervsuddannelser, som du ønsker. Når afklaringen så nærmer sig og lærepladsen er i hus, kan du gennem valgfag og specialefag gå i præcis den retning, som du synes er mest spændende.

Opdaterede uddannelser

Det er godt at kunne påvirke sin uddannelse og sin karriere løbende. Uddannelserne ændres hele tiden: Elektrikeren og vvs-energispecialisten har fået nye opgaver, fordi man nu kan styre hjemmets installationer mere intelligent end tidligere. Personvognsmekanikeren skal kende til el-biler, der bygges med bæredygtige materialer hos tømrerne og landmanden skal lære om økologi.

Fordom eller viden

Eud, eux og teknisk skole handler om praktiske uddannelser. Der er sammenhæng mellem teori og praktik. Men forestillingerne om en uddannelse kan nogle gange være forskellig fra virkeligheden. Det er en god ide at udnytte alle muligheder for besøg, vejledning og informationssøgning, før du vælger. Vidste du, at du altid kan tage en videreuddannelse efter din erhvervsuddannelse eller at uddannelser om design og kodning af hjemmesider foregår hos os?

Der er stadig forskel på antallet af drenge og piger på nogle af uddannelserne. Men fx på uddannelserne inden for byggeriet er der i dag større interesse fra piger end tidligere, drenge kan også interessere sig for heste og med hjælp fra værktøjer og teknologi er uddannelserne ikke så fysisk krævende, som mange tror.

Din vej videre?

Det du lærer kan føre i mange retninger. Du lærer at arbejde kreativt med at finde løsninger og får mulighed for at nørde med detaljer, som først dukker op, når du er begyndt på uddannelsen. Du finder fx ud af, hvordan maskiner udnyttes optimalt i snedkerfaget eller at du kan kode en robot, så den hjælper dig med at løse din opgave. Uanset om du vælger uddannelsen som eux eller eud, vil du også kunne vælge at fordybe dig i faget, vælge en ledervej, blive selvstændig eller blive ansat i en anden funktion i branchen, end den du oprindeligt blev uddannet til.

Et skridt ad gangen

Dit næste skridt er vigtigt, så snak med dem omkring dig om deres uddannelse, job og karriere. Du vil finde ud af, at der er mange veje til et spændende arbejdsliv – og ofte kan en uddannelse bruges til mere end man tror. Det vigtigste er, at du bliver uddannet, for forskning viser, at uddannelse giver de bedste mulighed for job, indtægt og at påvirke sit eget liv.

Måske har du en ide

Selv om du ikke er klar over, hvilken uddannelse og hvilket job du ønsker, kan du godt vælge ud fra en række spørgsmål: Vil du arbejde inde eller ude? Foretrækker du at arbejde alene eller have mange omkring dig? Vil du sidde ved skrivebord eller være fysisk aktiv? Elsker du nye udfordringer eller trives du med kendte opgaver? Vil du arbejde med kolleger i en gruppe eller have kundekontakt og møde nye mennesker? Vil du lede andre? Vil du have et job, som giver mulighed for at dyrke dine interesser i fritiden, så meget som muligt?

Spændende læretid

Vi vil hjælpe til, at du får en spændende uddannelse og læretid. Du får nye kammerater og et nyt fællesskab med muligheder. Du kan ønske internationale praktikophold, blive elevambassadør, eller du kan stille op til skolemesterskaber, som kan føre til deltagelse i DM i Skills, EM og VM. Selv om lærepladserne er forskellige, så er flere af dem i verdensklasse på deres felt.

Hvem vil du være

Uanset om du kommer lige fra grundskolen, gymnasiet eller om du allerede har erfaringer, så kan du med en erhvervsuddannelse komme til at arbejde med alt fra reparation af fru Hansens skæve dør, til broer som står i 100 år og dele til rumfart. Verden har brug for dig og du skal turde kaste dig ud den.

Få mere at vide

Erhvervsuddannelser - se mulighederne

Eux - erhvervsfaglig studentereksamen - se mulighederne

Se billederne

 

Udskriv

ROSKILDE TEKNISKE SKOLE

 Til forsiden

 

Roskilde Tekniske Skole
(postadresse og administration)
Postboks 132, Pulsen 10
4000 Roskilde

 46 300 400

 Mandag-torsdag kl. 8-15.30
 Fredag kl. 8-14

Kr. Himmelfart 9-10. maj lukket
Grundlovsdag 5. juni kl. 8-12

 rts@rts.dk

CVR-nr. 44053128
EAN-nr. 5798000556874