Stolthed over lokalt samarbejde om genbrugstræ

Stolthed over lokalt samarbejde om genbrugstræ

I uge 47 er der ekstra fokus på bæredygtighed på Roskilde Tekniske Skole. 80 elever på grundforløb 1 Det levende håndværk fik i den forbindelse et spændende oplæg om genbrug af byggematerialer. 

I uge 47 er der ekstra fokus på bæredygtighed på Roskilde Tekniske Skole. 80 elever på grundforløb 1 Det levende håndværk fik i den forbindelse et spændende oplæg om genbrug af byggematerialer.

- Jeg havde lovet mig selv, at jeg ikke ville holde en dundertale for jer. Men I skal som tømrere, snedkere osv. bygge i en verden, hvor vi pt forbruger cirka fire gange så meget, som kloden kan levere af ressourcer. Derfor kommer der flere konkrete regler i forhold til ressourceforbrug i byggeri, når I for alvor skal til at arbejde i branchen.

Ordene kom fra oplægsholder Kent Fonseca, som er National Projektleder og Bæredygtigheds STARK'tivist fra STARK GENTRÆ. Kent's oplæg var fyldt med inspirerende eksempler på, hvordan genbrug af materialer kan tænkes ind i byggeri og renovering, og eleverne lyttede intenst.

En forretning i genbrug

STARK GENTRÆ henter byggematerialer, som kan genbruges, fra byggepladser. Efter afhentning bliver de rengjort, og så sættes de til salg igen. Det er en god forretning, som samtidig gavner miljøet.

- Jeg har været i branchen i mange år og set masser af eksempler på, at gode og anvendelige byggematerialer bliver destrueret. Det er altså lidt skørt. Dels fordi vi ikke kan tillade os at forbruge på den måde, og dels fordi der er penge at tjene på at sælge materialerne igen, forklarede Kent til eleverne.

Fede projekter

Lige nu er eleverne på grundforløbet ved at bygge værktøjer i stor skala, som skal være med til at skabe den rette atmosfære i Roskilde i forbindelse med DM i Skills – danmarksmesterskaberne for unge håndværkere. Roskilde Kommune er nemlig værtsby for arrangementet til april 2024. De forskellige værktøjer bygges, så vidt muligt, af genbrugsmaterialer fra Roskilde Festival 2023, som GENTRÆ har skaffet og efterfølgende stillet materialerne til rådighed for skolen.

Lokal forankring

- For STARK GENTRÆ giver det god mening, at det hele foregår lokalt. Inden for en radius af tre kilometer fik vi etableret dette samarbejde, hvor vi kunne levere fx stolper og plader, som kunne bruges til mange fede projekter på skolen. Det er jeg ærlig talt stolt over, fortalte Kent efter oplægget.

Eleverne på grundforløbet har i løbet af de tre første måneder på deres uddannelse også bygget shelters, sæbekassebiler og motionsudstyr, hvor materialerne fra festivalen er blevet brugt. Efter oplægget om genbrug af byggematerialer fik Kent og afdelingsdirektør i STARK Andreas Nørgaard Holm Beese en rundvisning og så de mange projekter, som eleverne har bygget.

Tilbage til festivalen

Efter DM i Skills er det pt planen, at værktøjerne skal få en plads på Roskilde Festival 2024. På den måde kommer træet tilbage til festivalen - i en ny form. 

Få mere at vide

Det levende håndværk

Se billederne

 

Udskriv

ROSKILDE TEKNISKE SKOLE

 Til forsiden

 

Roskilde Tekniske Skole
(postadresse og administration)
Postboks 132, Pulsen 10
4000 Roskilde

 46 300 400

 Mandag-torsdag kl. 8-15.30
 Fredag kl. 8-14

Kr. Himmelfart 9-10. maj lukket
Grundlovsdag 5. juni kl. 8-12

 rts@rts.dk

CVR-nr. 44053128
EAN-nr. 5798000556874